Het programma van Zininalmen


Zondag 15 maart 2020
Het verhaal van een Noorse deugniet


DE BIJEENKOMST VAN 15 MAART IS AFGELAST VANWEGE DE CORONA-MAATREGELEN.
Wij hopen de 3e zondag in mei deze bijeenkomst alsnog te kunnen laten doorgaan!


Deze middag staat de bijeenkomst van Zin in Almen in het teken van een vertelling. Jeannet van Woerden neemt ons dan mee naar de wondere wereld van Noorse trollen en de deugniet en egoïst Peer Gynt , die in zijn trektocht door de wereld een spoor van menselijke teleurstelling en ontwrichting achterlaat. Totdat hij uiteindelijk, bij terugkeer in zijn streek, tot inkeer komt.

Een blaasensemble uit het harmonieorkest Juliana en Adrienne Althof en Rik Groenhuijzen, quattre mains spelend op de piano, omlijsten de vertelling muzikaal. Speciaal voor deze uitvoering heeft Henk Vruggink de bestaande arrangementen aangepast.

Anders dan de Middeleeuwse deugniet Tijl Uilenspiegel - een vermakelijke, positieve deugniet; vrijheidsymbool voor de toenmalige geknechte burger in het Nederlands, Vlaamse en Nederduitse taalgebied - schetst de Noorse schrijver Henrik Ibsen Peer Gynt als een onhebbelijke egoïst en leugenaar die mensen misbruikt om hogerop te komen. Het verhaal van Peer Gynt is op muziek gezet door Edvard Grieg.